W Golczewie na dużą skalę prowadzone są gospodarstwa agroturystyczne, które stanowią jedną z głównych gałęzi lokalnej gospodarki i rynku pracy. Jednak, aby gospodarstwo mogło w pełni funkcjonować, uzupełnieniem wypoczynku jest zdrowa kuchnia oparta na ekologicznych uprawach.
Połączenie
Rynek pracy usług agroturystycznych stanowi silną podstawę zatrudnienia wielu mieszkańców Golczewa. Dodatkowe wsparcie w postaci dostawców produktów spożywczych z upraw i hodowli ekologicznych podbija rynek równie mocno, co agroturystyka. Połączenie tych dwóch branż daje ogromną siłę przebicia i szansę na nowe miejsca pracy.
Poszerzenie
Uprawy ekologiczne coraz częściej stanowią nieodłączny element agroturystyki. Właściciele ośrodków agro prowadzą handel z okolicznymi rolnikami lub sami zakładają własne uprawy, lub hodowle, które stanowią poszerzenie ich dotychczasowej działalności.
Eko
W związku z rozrostem ośrodków i ich rozwojem potrzebni są nowi pracownicy nie tylko do pracy przy uprawach, ale także przy przyrządzaniu potraw oraz produkcji ręcznej przetworów eko, które szturmem podbijają serca przybywających tu urlopowiczów.